dissabte, 8 de desembre del 2018

Sortida del pessebre
Esmorzar a el Racó de Can Brossa i plantada del pessebre a la font del Llor.
Sortida: 20181202
Fotos: de tots

La Pastora-Pou de Glaç
Sortida: 20181118
Fotos: Fidel


divendres, 5 d’octubre del 2018

sortida: 20180909
text: Jordi Llobet
fotos: de tots

Bé nois, comencem una nova temporada de sortides a la muntanya i de diversió.
La primera ha sigut aquest diumenge dia 09 de setembre, i per l'Anna Mª i per a mi és compleix el primer aniversari de la nostra incorporació en aquesta colla d'amics, que ara es també la nostra.
També serà una sortida un xic especial, doncs a part de ser bastant curta, en acabar farem un vermut/dinar a casa nostra.
Era una celebració que estava pendent i que és correspon amb la meva jubilació el passat mes de Juny
C
om cada sortida hem quedat a la plaça del segle XX a 2/4 de 9.
Des d’allà anem amb cotxe fins al final de carrer cavall bernat, doncs la sortida a peu l'iniciarem als peus d'aquest turó.
Aquest primer tram en direcció a la casa de Can Poble és una mica costerut i nosaltres anem una mica fluixos.
Com que anem una mica lents, algú comença a parlar del esmorzar, i pocs desprès ens aturem en un roquetar amb molt bones vistes a Montserrat.
Com sempre es un dels moments que mes gaudim de la sortida i que allarguem una miiiiica.
Continuem i poc més endavant trobem el trencall que va des del camí dels monjos a Can Poble. Nosaltres anem en direcció a l’esmentat camí per després anar a trobar el de la senyora.

dilluns, 6 d’agost del 2018

Cantonigròs i Rupit
sortida: 20180714-15 fi de curs
fotos: Fidel
text: Julià
Dissabte 14 de juliol de 2018.
Sortim de Terrassa cap a Cantonigròs... engeguem la sortida de fi de curs d'enguany.
Al pàrquing del camp de futbol ens trobem amb els companys/es que han pujat directament des de altres indrets i un cop tothom present comencem la baixada cap al salt d'aigua anomenat “La Foradada.”
Després d'uns 25 minuts de baixada sortim a l'espectacular semicercle. Baixa molta aigua a causa de les darreres pluges i podem veure les cares de sorpresa del que veuen aquest espectacle per primer cop.
Esmorzem, fem fotos i gaudim una bona estona d'aquest regal de la nostra terra, abans d'engegar la forta pujada que ens portarà de nou fins als cotxes.
Agafem els autos i anem per una estreta pista cap a Sant Julià de Cabrera amb la intenció de pujar fins al Santuari on ens esperen bones vistes i bon dinar a l'humil restaurant annex.
Uns pugen des de Sant Julià tot travessant prats i boscos i altres arribaran per l'antic camí de Falgars. Una vegada a Coll de Bram uns pugen per les escales (mes solejat i aventurer) i altres pel camí empedrat de llevant, més suau i fresc.
Un cop dalt, prenem refrescos i fem un bon dinar... amanida, arròs de muntanya i carn a la brasa... tot molt saborós i recomanable.
A la tarde tornem fent una circular pel camí de la Xerrica. El paisatge de fagedas i falgueres és magnific. Hi ha alguns petits punts compromesos, però estan ben equipats amb ferros per fer del tot segura la baixada.
L'excursió s'ha allargat una mica i és hora d'anar cap a L'Esquirol on tenim habitacions llogades a l'hotel Collsacabra.
Ens adobem per sopar al mateix hotel i a les postres el Josep Pons ha preparat una petita sorpresa a la  dona amb motiu del seu aniversari. La cara de desconcert i felicitat de la Flora no te preu. Per molts anys companya, t'estimem!!!
Ara toca ballar una mica, riure i gaudir del vespre, ... demà toca més excursió.
Diumenge 15 de juliol.
Després d'un bon esmorzar anem cap a Rupit. Deixem els cotxes al pàrquing municipal (peatge) i engeguem la baixada cap el conegut Salt del Sallent.
El camí que segueix el curs de la riera de Rupit és ombrívol i fresc amb forces gorgs i fonts que el caminant d'estiu agraeix. Al cap de poc arribem al salt i gaudim una bona estona del paisatge.
Més tard uns anem cap al turó de l'Agullola i altres cap a sant Joan de Fàbregues a fer un refresc. Des de dalt als cingles de l'Agullola tenim unes extraordinàries vistes sobre l'embassament de Susqueda i els seus entorns. Tornem a Sant Joan i com que el temps se'ns tira a sobre decidim deixar la pujada al Pla de Bassis i Coll de Palomera per una altra ocasió. Anem per la pista asfaltada cap a Rupit on ens trobem tota la colla per fer un bon dinar a cal Marçal.
A la tarda comprem souvenirs i productes de la terra i marxem cap al Vallès. Un cap de setmana per recordar que serveix de cloenda a la temporada de sortides d'aquest entusiasta grup d'amics i amigues.

dilluns, 25 de juny del 2018

La Barata i turó de la Carlina

sortida: 17-Juny-2018
fotos: de tots
text: Julià
Per aquesta sortida hem triat una ruta circular més aviat curta (menys de 6 km) encara que amb força desnivell.
Sortim del petit aparcament situat davant de l'antic hostal de la Barata a tocar del camí Ral. Engeguem la pujada i de seguida deixem a la dreta el camí que porta al forn i la font de Cantarelles... continuem pujant i més tard trobem el senyal del camí que ens porta a Coll del Davi que no agafarem i per tant deixem també el camí Ral.
Ens dirigim doncs cap a Collet Estret i els seus passadissos de pedra... una mica abans a la dreta surt un sender que amb forta baixada ens menaria a la Font de la Portella tot seguin la canal del Llop.
Uns metres més enllà del Coll ens aturem a esmorzar gaudint de bona ombra i magnifiques vistes de Castellsapera, Rocasalvatge i el Paller amb la Montanya Santa al fons.
Després de recuperar forces, caminem en direcció al Turó de la Carlina per tot seguit baixar fins a la Roca del Corb o del Corn com molts l'anomenen. Parlem d'anar a visitar el proper Puig Codina pero decidim deixar-ho per un altre dia menys calorós.
Ara tenim bones vistes de l'altra vessant... La Mola, Montcau, Turó de Coll Prunera etc etc.
Tornem per un caminet que en forta baixada ens porta en poca estona a les escaletes d'inici del camí Ral. Nomès ens queda visitar els antics jardins de cal Barata i les seves agraciades construccions que encara que descuidades ens recorden temps millors.
Fem les clàssiques fotos de grup, ens acomiadem dels companys i companyes i ens preparem per gaudir el que queda de diumenge.

dijous, 14 de juny del 2018

CAMINADA SOLIDARIA
sortida: 20180603
fotos: de tots
text: Josep P
La participació de Molalamola en las Caminades Populars Solidaries que organitza des de fa uns anys el Centre Excursionista de Terrassa, s’han convertit en una de les activitats clàssiques que fem fa uns anys.
Enguany i amb el lema “L’educació, eina de transformació”, tots els fons recaptats aniran destinats íntegrament a dues ONGs terrassenques, “ABARTA“ I “OBERTS AL MON” dedicades a projectes educatius al Níger i Guatemala... un cop més el nostre grup hem demostrat la nostra solidaritat.
Aquesta caminada i com ja es habitual en d’altres solidaries, el nostre amic l’Antonio Bartomeus ha sigut el que ha dissenyat i preparat el recorregut per poder-la dur a terme.
Agrair l'assistència i voluntat del nostre guia i cap de colla Joan Vives, per venir i poder fer part de la caminada després d'un llarg període de recuperació a causa de la seva operació.

dissabte, 2 de juny del 2018

Morral del Llop i volta per l’Obac
Sortida: 20180520
Fotos: Anna i Jordi
Text: Juliàn
Com és habitual cada dos diumenges ens trobem a la plaça del segle XX.
Aquesta vegada hem pensat fer una ruta circular per la serra de l'Obac, per això ens dirigim cap a l'alzina del Sal-lari que és l'origen de l'excursió.
Engeguem a caminar pel sender que surt darrere del cartell informatiu i després d'una curta pujada, trenquem a la dreta i una mica més enllà ho tornem a fer enfilant un roquetar que ens deixarà davant dels anomenats "tres jutges" i el Morral del Llop.
Un cop allà aprofitem per visitar unes petites balmes i no ens arribem a visitar les anomenades del "gat mesquer" (també properes) que preferim 
deixar per una altra ocasió.
Voregem els "jutges" per la banda de ponent i aviat agafarem un caminet a la dreta que amb forta pujada ens deixarà en el camí que porta a la punta del Morral del Llop.
Al morral esmorzem tot gaudint de bones i amplies vistes i tot i que fa un dia rúfol, sembla que la pluja encara ens respectarà.
Després d'esmorzar tirem en darrere a buscar la pista que uneix la Mata amb la Coma d'en Vila i coll de Boix, tot visitant les basses d'aigua artificials, últim vestigi constructiu de l'antic xalet de la zona.
Un cop a la coma, anem a visitar "l'alzina bonica" arbre monumental sempre impressionant per més vegades que la vegis.
Arribats a Coll de Boix, en comptes d'anar a buscar els "Graons de Mura" com sempre fem,decidim carenejar fins al Coll de tres Creus i baixar per l'asfalt fins al pàrquing on tenim els autos.
Cinc minuts després de marxar cap a Terrassa cau una tromba d'aigua que si ens agafa pel camí, hauríem acabat ben xops... es veu que avui tenim la sort de cara i per celebrar-ho rematem la matinal prenen un refresc al nostre bar favorit.

dissabte, 5 de maig del 2018

MATINAL CIRCULAR ALS VOLTANTS DE LA RIERA DE MURA I EL RIU LLOBREGAT
sortida: 20180422
fotos: Fidel
text: Jordi Llobet
Avui m’ha tocat a mi!!
Aquest diumenge 22 d’Abril, vigília del sempre esperat dia de Sant Jordi, m’han encarregat que sigui el conductor d’aquesta sortida. Aquesta podia resultar forçà atractiva, dons les pluges d’aquesta primavera i el desglaç ja iniciat, feien interessant la passejada per aquest indrets.
El dia, segons les previsions del temps, es presentava força calorós i bona part del recorregut es fa per pistes bastant assolellades. També i cabia la possibilitat que la riera anés molt plena i ens presentes algun entrebanc, ja que s’ha de travessar en diversos llocs.
Meva dona, amb encert, va posar unes indicacions en el Whatsapp del grup. !! amics, crema solar, barret, xancles i tovallola per si ens mullem !!

dilluns, 9 d’abril del 2018

dimecres, 28 de març del 2018


Ruta
de les
Ermites Romàniques
de
Marganell
sortida: 20180325
fotos: Mercè Galofre

dijous, 22 de març del 2018

dissabte, 17 de març del 2018

Les Fonts de Mura
sortida: 20180311
fotos: de tots
text: Julià
Les últimes nevades i pluges caigudes, ens fan pensar a fer una excursió per visitar les "mil fonts" del veí poble de Mura i cap allà marxem el matí de diumenge de l'onze de març.
Aparquem els autos davant del centre d'informació i seguirem una ruta de Wikiloc que enllaça les diverses fonts de manera molt encertada... per cert, gràcies a "Nandomoneda" per compartir aquesta ruta.
De manera que comencem baixant pel carrer de la Coma cap a la Riera de Nespres que travessem i seguint el marge esquerre arribem al Molí d'en Faure, molí fariner de funcionament hidràulic que encara conserva les pedres i bona part de les parets.
Mes endavant trobem la font de la Noguera molt neta i arranjada, tant la font com l'espai del voltant.
Poc després arribem a la font de la Mascarosa i després d'una forta i enfangada pujada arribem a la bassa i font de la Coma. Desfem el camí de pujada i ens dirigim a visitar un forn de calç molt ben conservat on fem una parada per esmorzar. El dia acompanya, bon sol i bones temperatures ajuden que el bon ambient i les rialles siguin la tònica d'aquesta matinal.
Engeguem de nou i trobem l'impressionant salt de Blanquera... baixa força aigua i és tot un espectacle. Aviat trobarem un lloc ben curiós, es tracta de la font del Foradot amb les seves capricioses formes i cavitats, aquí el temps i el travertí han treballat plegats fins a produir aquesta curiositat de la natura. Una mica més avall, la font del formatget vigilada per un immens plataner.
Baixem fins a la riera i anem a trobar l'ermita de St. Antoni, tot deixant a mà dreta la coneguda Font de l'Era. Una mica més amunt de l'ermita, es troba la humil font del Xisquet.
Deixarem la pista que per la dreta ens menaria cap al barranc de Font Freda i visitem la Font del Rector i també la veïna Font de l'Escolà fins a arribar a l'espectacular salt i gorg del Pare punt final de l'excursió d'avui.
Fotos de grup, bromes amb l'aigua i comentaris de sorpresa dels que veuen aquesta meravella per primer cop i marxem cap el local de les Olles del Caus que es un molt bon lloc per prendre un refresc i fer petar la xerrada.
Més tard uns marxen cap a casa i altres aniran a dinar al proper Puig de la Bauma per fer més complerta si cap, la visita cap aquests topants no per més coneguts menys agradables i interessants.

diumenge, 4 de març del 2018

Sant Pere i Sant Jaume de Vallhonesta
sortida: 20180225
fotos: Fidel
text: Antonio
Comencem l’excursió des de Sant Vicenç de Castellet després de creuar l’autopista pel barri de Les Roques. Ens enfilem per un corriol molt cuidat que ens estalvia seguir per la pista fins creuar la Serra de Vallhonesta i entrar a la vall del mateix nom.
El primer que trobem és l’església de sant Pere de Vallhonesta, una ermita romànica dels segles XI al XIII que ens sorprèn amb el seu singular campanar d’espadanya. Tenim la sort que a la masia de Cal Campaner, annexa a l’església i que serveix com refugi, hi ha un representant del Centre Excursionista de Sant Vicenç que ens obre l’ermita i ens explica els seus orígens i singularitats.
Ens costa, perquè el lloc és molt acollidor, però continuem la ruta per les Masies de Vallhonesta, molt ben conservades i quasi totes habitades, fins enfilar un altre corriol que ens porta fins l’hostal de Sant Jaume de Vallhonesta i la seva ermita.
L’hostal era un dels més importants del Camí Ral que anava de Barcelona a Manresa, a pesar de estar en runes s’aprecia que era un construcció majestuosa amb quadres, molí de vi i d’oli, cisternes etc... on els viatgers podien dormir, menjar i canviar de cavalleries.
Al costat de l’hostal hi ha l’ermita de Sant Jaume, també del segle XI, però està tan reformada  que costa veure el seu origen romànic, la visitem doncs està oberta i en molt bon estat de conservació.
Esmorzem i de postres tenim xocolata desfeta, melindros i coca de pessic que han portat gent del grup, després de les fotos de rigor tornem pel Camí dels Maquis, recuperat no fa massa, fins el fons de la vall.
Abans d’arribar a Sant Pere trobem el Roure Gran, arbre catalogat però molt malmès pels incendis que els anys vuitanta i noranta van assolar la zona.
Pel mateix corriol que vam pujar tornem als cotxes. Un dia net i solejat, com sempre molt bon rotllo i gaudint de tot el que ens ha ofert aquest raconet força desconegut.

dimarts, 20 de febrer del 2018

Calçotada al barri Segle XX i Caminadeta pel Camí Riera del Palau fins a les Fonts i acabem el dia amb una Audició de Jazz
sortida: 20180218
fotos: Anna, Mercè, Josep, Tato i Jordi

dissabte, 17 de febrer del 2018

CAMINADA SOLIDÀRIA
sortida: 20171105
fotos: Jordi Borrat
text: Antonio Bartomeus
Aquest diumenge l’excursió quinzenal ha coincidit amb la Caminada Solidària a favor de l’ONG Microcrèdits Solidaris per l’Àfrica i la Diada de Germanor del Centre Excursionista de Terrassa, recorregut dissenyat i preparat per l’Antonio i el Narcís.
El grup es reuneix a l’aparcament de La Pastora a l’Obac, després del tràmit de les inscripcions i el tall de coca i juntament amb altres caminadors comencem la ruta per una pista en estat d’abandonament, la seguim uns 500 metres i a l’esquerra agafem un corriol que baixa en diagonal a la Riera de la Font del Conill.
Resseguim la riera fins que arribem a la pista de Les Boades, aquí a l’esquerra surt un caminoi fitat i acabat de netejar expressament per la Caminada que ens po
rta a la carretera de Rellinars, la creuem i per pista arribem al casalot abandonat  del Corto Pio on hi ha el primer avituallament. Aquesta masia del segle XVIII està abandonada però en les runes encara podem apreciar el forn de pa, el safareig de la cuina i una tina. Amb restes de la casa es va construir una barraca de pedra seca just al costat de la paret.
Per un camí de senglars recuperat baixem fins la pista que uneix Can Còdol amb Les Vendranes, aquí trobem la separació dels dos recorreguts, escollim el curt i després de creuar la Riera de les Vendranes i per corriol arribem al Mas Lleonard, avui totalment enrunat però que va estar habitat fins els anys cinquanta del segle passat. Aquí és tornen a trobar els dos recorreguts.
Pel camí de la Matagalls Montserrat i després de creuar la riera de Can Còdol arribem a la Masia de Les Vendranes on hi ha el segon avituallament. Aquesta masia, datada al segle XVI està en  bon estat de conservació i fins a mitjans del segle passat va mantindré la seva activitat agrícola. Està situada al fons de la vall en un lloc estratègic, una cruïlla de camins.
Sortim de la masia per la vora de la riera i l’anem seguint fins que creuem la pista que porta als Caus, ens incorporem a la pista i la seguim fins l’alçada de la Font del Roure Monjo on per un corriol i en forta pujada arribem al cim de  la Carena del Teix que rep el seu nom de l’únic exemplar d’aquest arbre mil·lenari que queda al parc. La seva situació és força inaccessible i això possiblement la preservat, el visitarem en una altra ocasió amb més tranquil·litat.
Un cop arribats l’era de la Pastora reposem forces amb  el pica pica que ens ofereix l’organització. Han sigut 10 km i uns 400 metres de desnivell positiu en un dia magnífic d’atmosfera neta per la pluja del dia anterior.
Una part del grup s’han quedat al dinar i les activitats del la Diada de Germanor del Centre Excursionista.

divendres, 16 de febrer del 2018

Del BOVET a l’Era de Les BRUIXES
sortida: 11/02/2018
text: Antoni
Comencem a caminar des de l’urbanització del Palà, creuem l’autovia per la llera de la riera seguint les marques de la Matagalls, agafem una pista que ens porta al Mas Bovet, una masia senyorial que presideix la vall del Palà.
El Bovet avui es troba al mig de carreteres, gardens, restaurants i urbanitzacions, però fins els anys setanta en que es va construir l’autovia que va de Terrassa a Manresa estava lluny de cap carretera i presidia altiva tot l’entorn. Aquesta situació va fer que durant la postguerra es comentes que era punt de reunió d’estraperlistes, fabricants, afins al regim i “senyores que fumaven”, possiblement només siguin llegendes urbanes. Una de les seves singularitats era que tenia un aerogenerador eòlic per subministrar electricitat, avui encara es manté l’estructura metàl·lica a la teulada.
Voregem la casa i per una pista en desnivell arribem al Coll de les Bruixes on hi ha la cruïlla dels camins que ens porten al Puig de l’Hospici, Can Tobella, Monistrol i l’Aeri de Montserrat. Agafem la pista que ens porta a l’Era de les Bruixes, indret ple de llegendes on esmorzem en un mirador sobre el Llobregat i amb vistes a la muntanya de Montserrat.
La tornada la fem seguint la Serra del Cul de Portadora vorejant el turo del mateix nom fins el Coll de Cabra on agafem un corriol que ens porta de nou al Bovet i als cotxes.
Un dia fred però solejat amb el cel net que ens ha permès gaudir de vistes tant de Montserrat, Sant Llorens i el Pirineo.

dimecres, 14 de febrer del 2018


Cantada de Nadales a la
Creu de Saba
i dinar de germanor a
Sant Salvador
de les Espases

sortida: 20180114
fotos: Fidel i Neus

dilluns, 12 de febrer del 2018

Sesta d'arc / Pedres de les pruneres

sortida: 20171217
fotos: neus

EL BURÉS i el TURÓ DEL MARQUÉS
sortida: 28-01-2018 
text: Antoni
fotos: Neus i Fidel
Aparquem els cotxes a la Colònia del Bures, antiga fàbrica tèxtil de finals del segle XIX edificada per la família Bures de Manresa. Avui dia encara manté l’estructura de les colònies tèxtils, amb habitatges, escola, església, botigues i inclús un casino. Va funcionar a ple rendiment fins les inundacions de l’any 1971 i el seu producte estrella era “El burrito blanco” ara manté activitat en petites empreses.
Creuem el riu pel pont antic, peatonal i molt ben conservat, passem per sota l’autovia i girem a l’esquerra flanquejant la muntanya fins la Vinya de l’Enric on agafem una pista en pujada seguint el Torrent dels Abadals, (equipat i que tenim pendent de fer) fins la Cinglera del Resistent on agafem un corriol per sota les balmes fins arribar al Pas Ferrat del Turo del Marques, ferrada curta però intensa que està equipada per sobre dels nostres caps.
Arribem a una escala metàl·lica que ens permet salvar la cinglera i per un corriol en forta pujada ens plantem al Turó del Marqués on hi ha una gran senyera, Esmorzem amb vistes a Montserrat i amb la Torre del Marqués, la casa de l’amo de la colònia, en front.
La tornada la fem per la Pedrera de Sangrà i la riera de Marganell fins el pont antic, abans de marxar a casa fem uns cervesa al casino, que data de l’any 1934, antic cine i que avui dia fa funcions de restaurant i casal.

Excursió curta però intensa pel trencat del terreny i el fang que les pluges caigudes durant la setmana ens havien deixat.